En välbyggd hemsida

För att en hemsida ska vara bra så krävs att man möter en del olika kriterier och en del steg att följa för att man ska lyckas. Vi ger här ett antal tips på hur ni ska bära er åt för att sidan både ska bli välbyggd och användarvänlig.

website

Verktyg för byggandet

När man bygger en sida idag så gör man inte som man gjorde tidigare då man satt och hårdkodade i ett anteckningsdokument. Åtminstone så är detta inte speciellt vanligt. Istället så brukar det finnas två alternativ som man kan välja ifrån. Endera så väljer man någon av de webbaserade lösningar som kallas för CMS, Content Management System, så som WordPress eller motsvarande. Eller så kan man välja andra lösningar som kan beskrivas som program för att just bygga hemsidor. Dessa genererar automatiskt kod utefter hur du bygger sidan. Exempel på ett sådan program är Dreamweaver.

Struktur, smidig navigering och detaljer att tänka på

Sidan du bygger ska redan innan själva byggandedelen åtminstone delvis vara färdigplanerad. Det finns en del punkter som man utgå ifrån och ha som mall.

  • Bestäm din sidas innehåll, skapa din nisch. Försök att se till så att din sida har den bästa informationen som är tillgänglig på nätet om just det ämne du skriver om på hemsidan. Detta är en fördel på flera olika sätt.
  • Ha en tydlig design. Svart text och vit bakgrund är alltid bättre än en massa färger som inte passar ihop. Tydlighet och funktionalitet är A och O.
  • Bra struktur och planering. En sida ska vara bra strukturerad och vara lättnavigerad. Bygger du en sajt där du vill sälja något eller få någon att läsa något speciellt, då är det än mer viktigt med en bra struktur. Man brukar prata om högst två-tre klick tills man är framme på en specifik landningssida. Om vi tar en titt på en sajt, exempelvis Tippat.se som är ett gott exempel. När du kommer in på sidan så är du aldrig mer än två klick ifrån något på sidan.
  • Ha ett bra språk och som sagt, håll designen hellre tydlig än flashig och frän. Använd även rubriker och underrubriker på sidorna för att tydliggöra så mycket som möjligt.
  • Använd bilder och annat som inte är så stora. Detta försämrar laddningstiden på sidan, vilket inte är bra.
  • Se till att folk får nys om sidan på de olika sätt möjliga.
  • Om du väljer att använda reklam finns det ett par saker man ska tänka på. Först och främst måste balansen av reklam till innehåll på sidan vara tungt i innehållets fördel, om reklamrutorna inte ser ut som en förhållandevis liten del av sidan jämfört med innehållet kommer sidan att se mer ut som en plats för dig att göra reklam för något än en del av din sida där du vill förmedla information. Undvik även att använda dig av reklam med mycket animation, eller ännu värre, videoklipp som automatiskt spelas upp.
  • Video och ljud är också något man alltid ska vara försiktig med. Det viktigaste att tänka på om man använder sig av ljud- eller videoklipp på sin sida är att inget ska köras igång av att bara besöka sidan, alla sådana klipp ska endast starta när besökaren själv vill spela upp dem.