Länkars innebörd i all enkelhet

En viktig del av SEO är länkarbetet som är till för att stärka din sajt så att sökmotorn ska tycka att den ska placera sig högre upp. Vi tänkte kortfattat och på ett enkelt sätt berätta varför sin sajt behöver länkkraft.

Man kan börja med att säga att internet är uppbyggt av länkar, hyperlänkar. Utan länkar så skulle ju ingenting hänga samman på nätet. Det man inom SEO menar med att skapa länkkraft till en sida är helt enkelt att tala om för sökmotorn vad en sida handlar om, hur relevant och intressant den är.

Vi gör det till en situation mellan människor istället för att enkelt förklara. Du kommer till en vägkorsning med två olika vägar att välja bland. Båda vägarna går till varsin butik, en stormarknad och en liten tidningskiosk. Du ska handla mat inför ett släktkalas och behöver således hamna på den av butikerna som passar bäst för det du söker. Vid korsningen står också tio människor. När du frågar dem vilken utav vägarna du ska ta för att storhandla inför släktkalaset så pekar nio av människorna åt det ena hållet och en åt det andra.

Givetvis valde du den väg som de nio pekade mot och kom glatt fram till stormarknaden. Nu är detta väldigt förenklat, men bara för exemplets skull så kan vi beskriva det som så att när sökmotorn stöter på hemsidor och liksom du söker efter stormarknaden, då kommer sökmotorn, precis som du, välja det alternativ som flest pekar på – fast länkar istället för människor. Nu är det mer komplext än så med länkar, det kan ju vara lögnaktiga länkar, spammiga länkar och så vidare. Men det är en annan historia. Exemplet är i sin enkelhet till för att förklara länkarnas uppgift att berätta för sökmotorn vad som är viktigt och relevant för den specifika sökfrågan.